Zdravější pečení

Tak v první řadě pokud se jedná o pečivo a podobné pochutiny tak ty jen tak zdravé nebudou. Ať jsou vyrobené z čehokoli. Můžete si však připravit zdravější a dietnější variantu oblíbených buchet. Jak na to? Nezapomeňte na to, že i u těchto chuťovek platí čím méně tím lépe. Není dobré se jimi cpát od rána do večera.

špaldový chleba

Změňte mouku

Ve většině buchet se využívá především bílá hladká či polohrubá pšeničná mouka, která je poměrně hodně kalorická. Pokud chcete nahradit bílou mouku nějakou trochu zdravější variantou, pak volte ideálně mouku celozrnnou a to nejlépe špaldovou. Sice jsou trochu dražší, ale vyplatí se to. Třeba špaldová mouka má cenu Nakliceno od padesáti korun za kilogram a nahradíte jí jakoukoli pšeničnou mouku. Využít můžete také mouku žitnou, nebo třeba bezlepkovou variantu ve formě ječné či pohankové mouky.

pečivo

Tuk

Tuk je pro naše tělo důležitý ale nesmí ho být moc. V receptech se tuk ubírá velice těžko, většinou to bez něj moc nefunguje. Ideálně používejte kvalitní tuky, jako je třeba máslo a kvalitní rostlinné oleje. Vyhněte se margarínům, které nejsou pro naše tělo zrovna ideální. Nezapomeňte na to, že třeba poměrně dost tuku je ve smetaně, v mléku a v jiných mléčných výrobcích.

Cukr

Nejhorší věcí na českých buchtách a jiných dezertech bývá cukr. Ten v kombinaci s bílou moukou a tukem sice naprosto skvěle chutná ale na druhou stranu dokáže napáchat docela velkou neplechu. Klasický bílý cukr můžete nahradit zdravější variantou. Často se propaguje třeba třtinový či kokosový cukr avšak stále se jedná jen o cukr. Zkuste třeba čekankový sirup, který je v hodný i pro diabetiky. Sladit můžete také stévií, která je mnohem sladší, než klasický cukr, někomu však vadí, že má pachuť a v jídle jej prostě poznáte. I v případě cukru platí všeho s mírou. Čím méně cukru použijete, tím lépe. Zkuste jej nahradit přírodními sladkými chutěmi, jako je třeba banán a podobně.